Specialistutbildning för psykologer i vuxenpsykiatri – 3 frågor till kursledaren
I höst startar en ny omgång av Specialistutbildningen för psykologer i vuxenpsykiatri på 70 högskolepoäng. Vi ställde tre frågor till kursledare Sven Alfonsson, för att ta reda på varför utbildningen finns och vad en kursdeltagare kan förvänta sig.
Vad är bakgrunden till utbildningen?
Det finns en ökande efterfrågan på psykologer med fördjupad kunskap och expertis inom vuxenpsykiatrisk vård. Arbetsgivare och samhället som helhet behöver specialister som kan hantera olika patientgruppers behov och komplexa psykologiska problem.
Vad kan jag förvänta mig om jag går utbildningen?
Detta är den enda sammanhållna specialistutbildningen som ges i samverkan mellan universitet och vården vilket är en garant för att utbildningen håller hög akademisk nivå och har en tydlig klinisk koppling.
Du kan förvänta dig en femårig kursplan som integrerar både obligatoriska och valbara kurser. Kursinnehållet spänner över områden såsom personlighetssyndrom, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, behandlingsmetodik, och ledarskapsfärdigheter. Under utbildningen förväntas du tillämpa dina nyförvärvade kunskaper genom praktisk erfarenhet inom dina arbetsområden.
Vad är det unika med denna utbildning?
En unik aspekt är betoningen på psykologens aktiva lärande och kopplingen mellan teoretisk undervisning och praktisk tillämpning. Du kommer att ges möjlighet att integrera dina nya kunskaper och färdigheter direkt i ditt arbete samtidigt som du läser kurserna. Dessutom fokuserar kurserna på att möta behovet hos olika patientgrupper, vilket ger en mer anpassad och målinriktad specialistutbildning.
Om specialistutbildningen för psykologer i vuxenpsykiatri
Kompetenscentrum för Psykoterapi erbjuder sammanhållen specialistutbildning som riktar sig till psykologer som arbetar inom vuxenpsykiatri. Utbildningen syftar till att deltagarna ska utveckla sin kompetens inom det vuxenpsykiatriska fältet och kunna utföra kliniskt psykologarbete på specialiserad nivå.
Utbildningen är på 70 högskolepoäng och ges på en studietakt om 25% under fem års tid.
Kursledaren Sven Alfonsson är psykolog/psykoterapeut och är lärare och forskare vid Centrum för psykiatriforskning vid Karolinska Institutet.