Uppdragsutbildningar inom sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa
Nedan finner du utbildningar inom sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa som vi kan erbjuda. Utifrån behov kan flertalet anordnas helt eller delvis på distans via digitala kursträffar.
Kurser
Det här är en unik kurs för dig som är barnmorska som önskar öka din kompetens om spädbarn och som vill jobba med en sammanhållen vårdkedja. Efter genomförd utbildning kommer du att som barnmorska självständigt kunna utföra spädbarnsstatus på barn utan riskfaktorer och därmed kunna skriva ut nyfödda barn från förlossning och BB.
Behovet av kursen grundar sig dels på att förbättra patientflödet på förlossningskliniker och underlätta hemgång för färdigvårdade familjer, särskilt under kvällar och helger. Flexibiliteten för hemgång ökar med denna kompetens, och erfarenheten från Karolinska Universitetssjukhuset visar att barnmorskor kan skriva ut familjer dygnet runt.
Anmäl ditt intresse för kursen Barnmorskeutfört spädbarnsstatus (7,5 hp)
Karolinska Institutet erbjuder en unik utbildning för barnmorskor och läkare om hur man förebygger, diagnosticerar och behandlar förlossningsskador. Efter genomgången kurs kommer deltagarna ha fått både fördjupad teoretisk och praktisk kunskap om metoder för att undvika bristningar, suturering av bristningar grad 2-4 samt uppföljning, eftervård och rehabilitering. Även handläggning vid könsstympning ingår. Deltagarna får också verktyg för att åstadkomma en bestående förändring och förbättring av vården under och efter förlossning.
Fördjupningskurs i amning riktar sig till legitimerad vårdpersonal som möter kvinnor, barn och familjer. Deltagarna får integrerade kunskaper om kulturella, sociala och psykologiska faktorer som påverkar amning, samt praktiska och medicinska färdigheter för att stödja nyblivna föräldrar. Kursen erbjuds även digitalt och har fått mycket fina utvärderingar.
Vi kan också utforma utbildningar för andra yrkesgrupper, både på grund- och avancerad nivå, anpassade efter specifika behov, inklusive utbildningar som ger högskolepoäng eller för yrkeskategorier utan tidigare vårdutbildning.
Kontakta oss vid intresse så utformar vi utbildning efter ert önskemål.
Detta är en kurs för barnmorskor som handleder barnmorskestudenter på barnmorskemottagning. En modell för handledning som studeras i kursen, och som lämpar sig mycket väl vid verksamhetsförlagd utbildning på just barnmorskemottagning, är Peer Learning. Detta är en pedagogisk modell som främjar studenters lärande genom att studenter i par lär gemensamt, av och tillsammans med varandra. Under kursen används bland annat färdighetsövningar där kursdeltagarna får träna sin förmåga att ge och ta emot återkoppling och i seminarieform diskuteras studenters och handledares olika roller och ansvar. Kursen är helt webbaserad för att ge dig mer flexibilitet i ditt lärande.
Anmäl ditt intresse till kursen Handledarutbildning för barnmorskor på barnmorskemottagning (7,5 hp)
Utbildningen vänder sig till yrkesverksamma barnmorskor, allmänläkare, fysioterapeuter och psykologer och ger uppdaterad kunskap och förståelse för klimakteriets fysiologi och psykologi. Kursdeltagarna får även verktyg för att bemöta kvinnor som söker stöd av vården i samband med klimakterieperioden. Utbildningen är webbaserad men har 2-3 fysiska kurstillfällen på plats i Stockholm.
Anmäl ditt intresse för kursen Klimakteriets fysiologi och psykologi (7,5 hp)
Kursen innehåller teoretisk undervisning och behandlar grundläggande begrepp och evidens avseende menstruell hälsa utifrån ett livscykelperspektiv. Det innefattar områden kring första blödningen (menarche) och fram till sista blödningen (menopaus) samt klimakteriet där studenterna utmanas att problematisera och reflektera utifrån ett globalt, nationellt, interkulturellt, genus- och rättighetsperspektiv. Ett särskilt fokus är att få fördjupad kunskap kring menstruerande personers vårdsökande beteende (menstruell hälsolitteracitet) och på vilket sätt individers livsvillkor påverkar förmåga att få tillgång till, förstå, värdera och använda hälsoinformation kopplat till menstruell hälsa.
Kursen är helt webbaserad.
Anmäl ditt intresse för kursen Mentruell häls - ett livscykelperspektiv (7,5 hp)
Detta är en utbildning för till exempel allmänspecialister, läkare och sjuksköterskor i primärvården. Kursen ger förutsättningar för yrkesverksamma att stärka kompetensen inom området sexuell hälsa för att kunna leva upp till den nationella SRHR-strategin med det övergripande målet att hela befolkningen ska ha en god, jämlik och jämställd sexuell och reproduktiv hälsa. Kursen utgår från Socialstyrelsens material ”Samtalsstöd för dig som möter patienter i primärvården” och ger dig och din verksamhet förutsättningar att bli bättre på att inkludera den sexuell hälsan i möten med patienter. Kursen ges med fördel fysiskt, men kan vid behov även ges som webbaserad kurs.
Anmäl ditt intresse för kursen Samtal om sexuell hälsa på vårdcentral eller husläkarmottagning
Kontakt
För mer information kontakta