Uppdragsutbildningar för skolpersonal

För dig som arbetar med barn och ungdomar i både privat och offentlig sektor. Här hittar du kurser för bland annat: rektorer, lärare, elevhälsopersonal, fritidsledare, fältassistenter, socialsekreterare, socialpedagoger och behandlingsassistenter.

Skolklass och lärare.
Foto: Getty images.

Exempel på våra kurser för skolpersonal

Utbildningen ger rektorer och skolledare praktiska och teoretiska kunskaper om vilka hälsoproblem som påverkar skolgång och inlärning. Den bygger på evidensbaserad kunskap om vilka stödinsatser och hälsofrämjande program som ger resultat. Kursen ges digitalt på distans men med fysiska internat vid två tillfällen. Utbildningen ingår i Skolverkets satsning ”Fortbildning för rektorer”.

En kursdeltagare, Maria Töverud, rektor vid kommunal grundskola och anpassad grundskola i Sollentuna kommun, säger om kursen: "Det har varit en oerhört givande utbildning där kursansvariga har låtit oss deltagare ta del av det bästa inom olika områden. Det har varit en ynnest att få vara en del av denna utbildning och lära mig mer." Läs hela hennes och andras omdöme om Att leda en hälsofrämjande skola. 

Läs mer och anmäl dig.

Griffiths III är ett testinstrument för bedömning av barns utvecklingsnivå för åldrarna 0 – 6 år. På denna kurs får du färdigheter att självständigt administrera testuppgifterna i Griffiths III och tolka testresultaten som kan användas för bedömning av barns utvecklingsnivå i kliniska sammanhang. 

För anmälan och mer information kontakta sandra.lannergren@ki.se.

SKOLKONTAKT™ är en vetenskapligt utvecklad metod för elever (ungdomar) med autism eller autismliknande svårigheter med dokumenterat behov av att träna sina sociala färdigheter i skolans miljö. Kursen vänder sig till dig som önskar bli grupptränare i SKOLKONTAKT och som arbetar med ungdomar och denna målgrupp i skolans miljö.

I kursen får du också vägledning om hur en intern handledartruktur för grupptränare kan byggas upp i den egna verksamheten. man får tydliga verktyg att arbeta utifrån. En kursdeltagare, Kajsa Kindberg, lärare, Klippans kommun, säger: "I utbildningen får man även chans att bolla tankar och idéer med andra i liknande positioner." Läs hela hennes omdöme i denna artikel. 

Läs mer och anmäl dig. 

Intellektuell funktionsnedsättning (IF) är en utvecklingsneurologisk funktionsnedsättning som kan se olika ut hos olika individer. En del personer har även en subklinisk bild av nedsatta förmågor i gränszonen mot IF men där de diagnostiska kriterierna inte uppfylls. Likväl kan det leda till stora svårigheter i vardagen. I den här endagskursen som vänder sig till läkare och psykologer inom skola, habilitering och barn- och ungdomspsykiatri, fokuserar vi på diagnostiska kriterier, de olika IF-diagnoserna och nivåbestämning, samtidiga tillstånd och differentialdiagnostik. Utredningsmetodik och testning presenteras schematisk.

Läs mer och anmäl dig. 

Ungefär 15 procent av alla barn har en eller flera utvecklingsneurologiska funktionsnedsättningar. Den här kursen vänder sig till dig som är legitimerad psykolog, läkare eller har en annan hälso- och sjukvårdande profession och som ska börja arbeta inom området eller vill uppdatera dina diagnostiska kunskaper om utvecklingsneurologiska funktionsnedsättningar hos barn och ungdomar.

Läs mer och anmäl dig.

Mer information och anmälan

I kurskatalogen nedan kan du söka efter den kurs du är intresserad av. De flesta av dessa kurser ges löpande. Om du är intresserad av en kurs som inte har en anmälan öppen är du varmt välkommen att kontakta sandra.lannergren@ki.se för att höra när anmälan öppnar till nästa omgång.

Mer information och anmälan

Profile image

Sandra Lannergren

Projektadministratör