Facade Aula Medica Foto: Ulrich Schulte

ADOS-2 Grundkurs

17-19 februari samt 22 april 2025 + 3 dagar eget arbete

 

Autism Diagnostic Observation Schedule, Second Edition (ADOS-2) är ett beprövat diagnostiskt instrument som är särskilt utvecklat för att bedöma individers beteenden med frågeställning om autism. ADOS-2 är en observationsskala som ställer höga krav på testledaren när det gäller identifiering av kärnsymtom på autism, administration av uppgifter, direktobservation och samtidig bedömning av olika beteenden. Sammanvägningen av ADOS-2-resultatet i förhållande till anamnes, psykologiska tester, symtomskalor och ytterligare informationskällor i diagnosarbetet kräver även mycket goda kunskaper i utvecklingspsykologi, utvecklingsrelaterade funktionsavvikelser, psykometri och utredningsmetodik.

Kursbeskrivning

ADOS-2 är ett standardiserat instrument för direktobservation och bedömning av socialt samspel, verbal och ickeverbal kommunikation samt stereotypa och repetitiva beteenden. Det finns fem ADOS-2-moduler som är anpassade till olika åldrar och med olika språkliga nivåer. Knattemodulen är avsedd för barn mellan 12 och 30 månader med begränsat ordförråd. Modul 1 lämpar sig för barn från 31 månader som ännu inte börjat prata eller som bara använder två-ords-fraser medan modul 2 används för barn som använder fraser med tre ord eller mer. Modul 3 och 4 vänder sig till äldre barn, ungdomar och vuxna med flytande språk. ADOS-2 Grundkurs täcker modul 1-4. Knattemodulen ges i separat kurs.

Kursens syfte och mål

Syftet med kursen är att ge deltagaren goda kunskaper och säkerhet i att administrera och koda ADOS-2 samt tolka och värdera ADOS-2-resultatet. Målet är att deltagaren självständigt ska kunna använda ADOS-2 i det egna kliniska utredningsarbetet.

Grundkursen är uppdelad i två delar med några månaders mellanrum för att göra det möjligt för deltagaren att träna kliniska färdigheter i ADOS-2 mellan tillfällena. Deltagaren ska genomföra minst två ADOS-administreringar mellan kurstillfälle 3 och 4. Inför kursen är det en fördel om du har auskulterat vid ADOS-2-administreringar.

Kursens innehåll

  • Diagnosen autism
  • Administrering och material
  • Beteendeexempel, operationaliseringar och kodningsexempel
  • Individuell och gemensam kodning utifrån inspelade ADOS
  • moduler
  • ADOS-2 och DSM-5 kriterier
  • Dokumentation av ADOS-resultat
  • Egen ADOS-administrering
  • Värdera ADOS-resultat i den kliniska bedömningen

Kursens arbetsformer

Kursen består av föreläsningar, gruppövningar, genomgång av inspelningar, kodningsdiskussioner, egen administrering av ADOS och egen kodning utifrån filmer samt kortare kunskapskontroll.

Kursens omfattning och schema

Kursen omfattar 7 arbetsdagar (varav 4 lärarledda) fördelat enligt följande:

Förberedande uppgifter i Canvas
10 feb, lärplattformen Canvas öppnar för obligatoriska förberedande uppgifter inför kursdag 1. Avsätt en heldag för förberedelser veckan innan kursen startar. Du behöver ADOS-2-manualen för att genomföra uppgifterna.

Lärarledda kursdagar 1-3
17 feb, kl 08:30-16:00 (Zoom öppnar 08:15 för den som känner sig osäker på sin uppkoppling)
18 feb, kl 08:30-16:00
19 feb, kl 08:30-16:00

Eget arbete mellan kursdag 3 och 4
1) Genomför minst två ADOS-bjudningar. Börja med att först träna på att administrera ADOS med vän/kollega eller motsvarande och därefter med patient. Du behöver bekräfta i Canvas vilka ADOS-administreringar du har genomfört.

2) Träningsfilmer: Titta och koda minst en film. Jämför därefter med tränarnas kodning. Filmerna är öppna i Canvas 10-14 mar och du väljer själv när du vill titta på filmerna.

3) Förberedelser inför kursdag 4: Avsätt ca 2 timmar.

Lärarledd kursdag 4
22 apr, kl 08:30-16:00

Observera att byte av kursdagar, inklusive kursdag 4, endast godkänns i undantagsfall. Säkerställ därför att du kan närvara alla kursdagarna samt genomföra samtliga kursmoment innan du anmäler dig.

Kursmaterial

Protokoll och manual. Du införskaffar själv ditt Hogrefe-kursmaterial.
Du behöver protokoll för modulerna 1-4 samt manual under kursen.

Behörighetskrav

  • Legitimerad psykolog
  • PTP-psykolog under handledning av ADOS-2-erfaren legitimerad psykolog

Kursintyg

För kursintyg krävs närvaro under hela kursen samt genomförande av samtliga kursmoment.

Kursledare

Elisabeth Nilsson Jobs (kursansvarig och kursledare)
Leg psykolog, specialist i klinisk psykologi, fil.dr, internationell ADOS-tränare
Karolinska Institutet, Institutionen för Kvinnors och Barns Hälsa. Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet (KIND)

Johanna Ristolainen Spak (kursansvarig och kursledare)
Leg psykolog, internationell ADOS-tränare
Karolinska Institutet, Institutionen för Kvinnors och Barns Hälsa. Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet (KIND)

Lisa Wilsson (utbildningssamordnare)
Karolinska Institutet, Institutionen för Kvinnors och Barns Hälsa. Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet (KIND)

Plats

Digital kurs i realtid via lärplattformen Canvas samt videokommunikationstjänsten Zoom.

Pris

10 500 kr ex moms.

Mer information

Vid frågor om anmälan (även avbokningar och reservplatser) och fakturering
Sandra Lannergren, Karolinska Institutet Uppdragsutbildning
E-post: sandra.lannergren@ki.se
Tel: 08-524 860 69

Vid frågor om kursinnehåll, behörighet och förberedelser
Johanna Ristolainen Spak, Karolinska Institutet KIND
E-post: johanna.ristolainen.spak@ki.se

Vid praktiska frågor och frånvaroanmälan under själva kursen
Lisa Wilsson, Karolinska Institutet KIND
E-post: lisa.wilsson@ki.se
Tel: 0737-12 15 96

Anmälan

Har kursen blivit fulltecknad innan sista anmälningsdatum stängs anmälan tidigare.

När ordinarie kursplatser är fullbokade kan du göra en reservplatsanmälan. På anmälan ser du direkt om du anmäler till en reservplats, det står även i det bekräftande mejlet.

Besked om behörighet och antagning till kurs skickas ut ca en månad innan kursstart.

Innan en kursanmälan görs måste närmaste chef godkänna kursanmälan. I direkt anslutning till anmälan skickas en bekräftelse till kursdeltagaren. Närmaste chef får även via e-post en länk där han/hon behöver godkänna anmälan. Innan kursstart skickas praktisk information till kursdeltagaren via den e-post som angivits i anmälan.

Anmälan är bindande. Vid avbokning senare än sex (6) veckor innan utbildningens start debiteras 50 procent av kurskostnaden och vid avbokning senare än tre (3) veckor innan utbildningens start debiteras hela kurskostnaden. För fullständiga villkor se våra allmänna avtalsvillkor.

Karolinska Institutet förbehåller sig rätten att ställa in kursomgång vid för få sökande.

Kort om kursen

När: -
Pris: 10 500 kr
Sista anmälningsdagen:

Plats: digital kurs