För studenter på kursen Klinisk medicin 3: Kirurgisk inriktning Södersjukhuset (30 hp) kurskod 2LA017
Kursen omfattar de kliniska ämnena kirurgi, ortopedi, anestesiologi, urologi och radiologi. Dessutom integreras interprofessionellt lärande, primärvård och rättsmedicin under terminen. Kursen brukar uppfattas som en milstolpe under utbildningen då många studenter börjar känna sig mer som läkare och mindre som student. Vår målsättning är att du ska känna dig som en blivande kollega.
Kursplan
Registrering
Registrering för att behålla sin kursplats är obligatoriskt. Du registrerar dig själv i Ladok. Registreringsperioden är 2 veckor före kursstart och en vecka in i kursen. Mer information om webbregistrering.
Kursbeskrivning
Allmänt om kursen
Kursens bas är verksamhetsförlagd utbildning på vårdavdelningar, på kirurg-, urolog- , ortoped-, akut- och primärvårdsmottagningar samt på operationsavdelningen. Studenten kommer att fördjupa sin förmåga till självständigt kliniskt arbete. Föreläsningarna är få.
Den teoretiska undervisningen bygger istället på seminarier, färdighetsträningar och simuleringar som är integrerade i den verksamhetsförlagda utbildningen. Som stöd finns även digitala föreläsningar, quiz och annat utbildningsmaterial i Canvas.
Obligatoriska moment
Avdelningstjänstgöring, seminarier, gruppövningar, kunsskapstester och gästronder är obligatoriska. Även enstaka jourpass kvällstid är obligatoriskt.
Godkänd kurs
För godkänd kurs krävs ditt aktiva deltagande vid samtliga moment på kursen. Vid frånvaro kommer kursledningen att försöka ordna ersättningsuppgifter. Om sådana uppgifter ej kan ordnas, kan du ej få godkänd kurs och tillåts därmed ej gå upp på examen.
Kurstider HT24
2 september - 17 januari
Upprop: Måndagen den 2 september kl. 09.00. Samling på studenttorget.
Lärandemål
Målet med kursen är att fördjupa kliniska kompetenser från klinisk medicin 1 och 2 samt bredda dessa med kirurgisk inriktning. Med utgångspunkt från symtom och fynd tränas studenterna i att diagnostisera, initialt bedöma och handlägga vanliga och allvarliga och akuta sjukdomstillstånd, inom ämnesområdena kirurgi, ortopedi, urologi, anestesi- och intensivvård, kärlkirurgi och rättsmedicin, samt för dessa områden nödvändig radiologisk diagnostik. Därtill ingår allmänmedicinska perspektiv. Under kursen fördjupas professionell och interprofessionell kompetens.
Under hela kursen tränas studenterna i att tillämpa basvetenskapliga och patofysiologiska förklaringsmodeller med särskilt fokus på anatomi samt att anlägga vetenskapliga, hållbarhets-, globala, hälsofrämjande och lika villkors-perspektiv på kursens innehåll. Kunskaper, färdigheter och praktiskt utövande av läkarrollen i vårdteamet utgår från evidensbaserad behandling och personcentrerad vård och tränas under klinisk handledning med återkoppling. Färdighetsträningen sker med progression enligt modellen för nationellt överenskomna Entrustable Professional Activities (EPA).
Kursens lärandemål relaterar till de nationella målen för läkarexamen i examensordningen inom högskoleförordningen (SFS 1993:100). Lärandemål för kunskap och förståelse är nivåindelade enligt SOLO-taxonomin (S2-S5) och lärandemål för färdighet och förmåga är indelade enligt Millers pyramid (M3-M4).
Examination
För att få delta i slutexaminationerna krävs att kursens samtliga moment är godkända.
Slutexaminationerna består av tre delar vilka är gemensamma för de fyra undervisningssjukhusen där kursen ges.
- Skriftlig tentamen med fokus på teoretiska kunskaper
- OSCE med fokus på praktiska färdigheter
- Muntlig tentamen med fokus på kliniskt resonemang
Examinationer HT24/VT25
Vi har nolltolerans vad gäller all diskriminering och sexuella trakasserier. Vi vill att du omedelbart meddelar kursledningen om du blir sexuellt trakasserad eller diskriminerad på grund av kön, etnicitet, religion eller trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder.
Kontaktuppgifter
Anders Sondén
KursansvarigHanna Landis
UtbildningsadministratörStudent på KI
Här hittar du resurser och information om sådant som rör dina studier och studentlivet på KI - från studiestart till examen.
För dig som är student på läkarprogrammet, sexårigt
På denna sida har du information kring ditt program, vad som gäller för just dig och vad som väntar under de kommande terminerna.
Logga in i Canvas
I lärplattformen Canvas hittar du de kurser du är antagen på. Du loggar in i canvas med ditt KI-ID och lösenord.