För studenter på kursen Vetenskapsteori och forskningsmetodik i arbetsterapi, fysioterapi och omvårdnad (15 hp) kurskod 2QA258
Målet med kursen är att den studerande ska ha tillägnat sig fördjupad kunskap och förståelse i vetenskaplig teori och metod, forskningsetik, kvantitativa och kvalitativa forskningsmetoder samt tillämpning i forskning inom vetenskapsområdena arbetsterapi, fysioterapi eller omvårdnad.
Kursplan
Inför kursstart
Kursstart: Nästa kursstart VT25
Kursen ges digitalt på distans, vissa delar kan komma att ske fysiskt på campus Flemingsberg.
Kursen startar med en uppgift i vetenskapsteori:
Uppgiften består i att du läser boken Vetenskapsteori. En grundbok av Birkler J, Liber AB, 2008/2012 (eller senare upplaga) och gör reflektioner på bokens innehåll utifrån din profession och kopplar till något begrepp, någon modell och/eller teori inom din profession.
Registrering
Registrering för att behålla din plats och delta i kursen är obligatoriskt. Du registrerar dig själv i Ladok. Registreringsperioden är två veckor före kursstart och två dagar in i kursen. Mer information om webbregistrering.
Om kursen
Kursen ges digitalt, digitala kursträffar 1-2 dagar/månad. Vissa seminarier är obligatoriska. Schema meddelas cirka två veckor innan kursstart.
Kursen innehåller vetenskapsteori, forskningsetik, kritisk granskning, samt kvantitativ och kvalitativ forskningsmetodik.
Kursen går på halvfart och bygger i stor utsträckning på en studentaktiverande pedagogik med självstudier och peer learning. Kursdeltagarna indelas i i studiegrupper som mellan kursträffarna arbetar med uppgifter som följs upp vid nästa kursträff. Examinationsuppgiften består i att skriva en individuell reflekterande projektplan.
Restexamination
Frågor gällande datum för restexamination och/eller kompletteringstillfällen besvaras av kursansvarig.
Schema
OBS att det är obligatorisk närvaro vid seminarier och grupparbeten.
Datum:
- 29-30/1 digitalt
- 24-25/2 på Campus Flemingsberg
- 24-25/3 digitalt
- En dag i slutet av april (datum inte klart ännu)
- Examinationsseminarier i slutet av maj (datum är inte klart ännu)
Schemat kan komma att ändras eller kompletteras under kursens gång.
Kursvärdering samt kursanalys
Kursvärderingen är en del av Karolinska Institutets kvalitetsledningssystem och genomförs enligt de riktlinjer som är fastställda av Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Senast genomförda kursvärdering
Senast genomförda kursanalys
Kontaktuppgifter
Carina Boström
Kursansvarig och examinatorEllinor Tenne
UtbildningsadministratörInna Osadtjaja
StudievägledareCanvas
Canvas är den lärplattform som används för alla kurser på KI. Här hittar du bland annat kursmaterial, inlämningsuppgifter och kan hålla kontakten med lärare och kurskamrater. Du får automatiskt tillgång till kursen i Canvas då du registrerar dig till kursen i Ladok.
Bekanta dig med lärplattformen innan kursstart med Canvas studentguide.
Logga in i Canvas
I lärplattformen Canvas hittar du dina aktuella kurser. Du loggar in i canvas med ditt KI-ID och lösenord.
Student på KI
Här hittar du resurser och information om sådant som rör dina studier och studentlivet på KI - från studiestart till examen.